petak, 18. siječnja 2013.

Iglica ili Igla, Đingula ili Angužigola


Iglica ili Igla? Đingula ili Angužigola?
Mnogi će tvrditi da su različite vrste, ali sve i jedan naziv znači upravo istu ribicu. Riječ je o Igli, jer izgledom i podsjeća na iglu.  Igle narastu, uključujući i izdužene šiljasta usta, najviše do 80cm, a prosjek je oko 30-40cm. Težina prosječnog primjerka je 100-150g.
Igle nemaju stalno stanište, najčešće se zadržavaju na površini mora pa nije rijetkost vidjeti ju.
Igle su predatori, hrane se manjim ribicama, a same služe kao mamci za puno veće predatore.

Nekada se vjerovalo da su iglice otrovne, zbog boje svojih kostiju, naime, kralježnica joj je zelene boje!
Ali upravo suprotno, tko nije imao priliku probati ovu ribu, preporučam !  Igla je vrlo ukusna, slatkastog okusa, priprema se najlakše na gradele, a djeci je posebno zanimljiva zbog zelene boje središnje kosti.

Kako često pohodim riblje pijace i na moru se hranim isključivo ribom,školjkama i ostalim morskim stanovnicima, slučajno sam jednom prilikom naišla na ponudu iglica..Bila mi je zanimljiva, a i djeci pa sam ju morala kupiti. Cijena- prava sitnica, svega 20 kn/kg. I tako ja kupim iglice, brancine i orade pa na gradele...

Okus fantastičan, najprije je nestala igla, pa tek ostale...U slijedećih nekoliko kupovina, nisam više pronašla iglice, jer ih navodno love pred buru, kad se igle skupljaju u jata na površini...Preostaje nam čekati iduće ljeto, ali okus i izgled pamtimo kao nešto finoooo.


slikice su iz vlastite arhive, tada još nisam bila blogerica :-)

Nema komentara:

Objavi komentar